måndag 25 maj 2015

Att fota fåglar

Att fota fåglar är inte alltid helt lätt, ibland är dom så skygga och drar iväg fortare än kvickt andra gånger placerar dom sig i buskage och trädkronor så det blir helt hopplöst att få en bild av hela fågeln.  En massa grenar som spretar runt om kring den lilla fågeln är sällan för att inte säga aldrig grunden till en bra fågelbild och dom flesta gångerna åker bilden rakt in i papperskorgen, men varför alls ta en sån bild då? Jo, ofta kan jag ta en bild på en fågel på långt håll, långt in i ett grenverk bara för att kunna arta den. Man ser röreslsen i buskarna men har man inte kikaren med sig så behöver man lite hjälp av den tagna bilden kunna zooma in och få en närbild.
Bilderna nedan visar när jag var på öland och åkte iväg för att titta på en sammetshätta som förvirrat sig till Sverige, sammetshättan en en sydeuropeisk fågel som endast noterats i Sverige 7 gånger.  När jag kom fram till platsen där sammetshättan sades befinna sig hittade jag en fågel vars rörelser jag kunde se från buskaget, men var det verkligen sammetshättan? Det gick inte att gå närmare då det var vatten framför buskaget.
Jag tog upp kameran och sköt av ett antal bilder mot den hoppande fågeln som blev synlig lite nu och då, 2/3 av alla bilderna jag tog hamnade skärpan på någon av dom omgivande grenarna istället för fågeln, några skarpa när fågeln hade huvudet helt bortvänt men på 1 bild lyckades jag få bilden som behövdes för att med säkerhet kunna arta fågeln, nämligen ögat. På sammetshättan är nämligen ögat rött.
Översta bilden visar vad som hamnade på originalbilden och som ni ser på den lilla fyrkanten i mitten så upptar fågeln endast en bråkdel av bilden, och när man då zoomar in i bilden och skär bort som inte är intressant, ja då blir resultatet enligt den understa bilden. Inte mycket att stoltsera med en så hårt beskuren bild, den blir ju inte stor, i det här fallet inte ens lite fin med tanke på alla grenar,  MEN den har fyllt sin funktion, den visar tydligt vilken fågel det är!
Lite så här är det att fotografera fåglar, oftast är det en försvinnande liten del av hela fotot som innehåller fågeln man vill visa upp, sällan så här lite, i bästa fall kanske 1/4 av bilden oftast lite mindre än det. Detta trots att jag har 600 mm brännvidd på mitt objektiv, vilket verkligen behövs då fåglar har en förmåga att placera sig högt upp i träd, på tak med mera. Nedanstående bild är förminskat i storlek för att kunna publicera här, och är inte av den kvalitet som jag har när jag tittar på originalet, den bilden är ca 25 mb stor och har en fantastisk detaljrikedom. Men ändå kan du om du klickar i mitten på bilden se den lilla fågeln framträda ur gren-"gyttret".
Obeskuren bild. Ja, där inne i mitten sitter den faktiskt, klicka mitt i bilden för att zooma in...

Här ser du den hårt beskurna bilden där man tydligt kan se sammetshättans röda öga.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar