söndag 15 oktober 2017

Öland hösten 2017, fjärde dagen.... o gäss...

Så kom den än en gång, hemresedagen, alltid lika tråkigt men också lite skönt då man är lite trött o sliten. Idag fick jag uppleva något jag aldrig upplevt tidigare och det var när mer än 70 000 vitkindade gäss bestämde sig för att det nu var dags att lämna Sverige för varmare breddgrader.

Först förstod jag inte vad jag såg i kikaren, det liksom kokade som av en bisvärm längs bort i norra horisonten, sen kom de sakta närmare, de vitkindade gässen, i sina fantastiska formationer mot oss genom soluppgången och sen över oss ut över det öppna havet. Det var så oerhört mäktigt, jag vågar inte säga hur länge det höll på men det var länge som det bara matade på med nya och åter nya enorma samlingar av gäss som alla hade bestämt sig för att att nu var det dags. Jag vet inte vem som räknade dem det var i alla fall inte jag :)

För att summera resan så kan jag väl säga att förutom gässen så var det inga mängder med fåglar, inga utlarmade rariteter och inte alls det överflöd som brukar visa upp sig av olika de slag. Det har blåst för mycket och för länge och från fel håll i princip hela oktober. Massor av småflockar med mesar o finkar men inte mycket som bjöd upp till fotografering i lundarna eller trädgårdarna i Ottenby. Väldigt lite vadare. Antingen har dom redan dragit eller så hulkar dom på bättre ställen dit vi inte hittade.

Jag kan i alla fall glädja mig åt två nya kryss, nämligen prärielöpare och ringtrast där prärielöparen är en sällsynt långväga gäst.

Klicka på bilderna nedan för att se dem i större format!

Vitkindade gässVitkindade gäss

Vitkindade gäss
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar