torsdag 10 maj 2018

Öland våren 2018, första dagen (som gav 1 st X)

Kära Öland, så var vi här igen,.Några dagar som vi nu kan njuta friluftsliv, fåglar, djur och natur.

Klockan fyra i morse ringde klockan och en timme senare var vi på rull. Det har varit en härlig dag med sol men även svala vindar så jackor och tröjor har åkt av och på. Det blev ett livskryss för mig idag nämligen vaktel. Vakteln är en liten hönsfågel med ett härligt kluckande spel-läte, jag följde ljudet tills det verklig lät som om jag stod på den men den gick inte att ana i gräset på åkern. Det är verkligen en fågel som är svår att upptäcka, nära på omöjlig. En annan liten fågel som många hör men nästan aldrig ser är trädgårdssångaren, den sjunger och sjunger men väljer alltid en plats rakt in i grönskan där det blir smått omöjlig att upptäcka den men den är inte lika svår som vakteln. Jag har sedan jag började fota fåglar 2013 och första gången hörde en trädgårdssångare försökt få en bild men den har gäckat mig ända tills idag. Det är verkligen inte någon bra bild men det är i alla fall en bild på den mycket diskreta sångaren som hellre hörs än syns.

För övrigt har det varit en dag då vi sett mycket rovfågel, ormvråk, brun kärrhök, ängshök, tornfalk, lärkfalk och röd glada, inga bilder för mig då de flesta sågs när vi åkte bil och annars var dom för långt borta. Enda gången som en rovfågel kom riktigt nära var i samma ögonblick som jag precis hade tagit ur batteriet ur kameran för att byta till ett nytt och innan jag hade fumlat färdigt så var den på väg bort igen. Det var en otroligt vackert utfärgad ängshökshanne. Ängshöken hör till några av de fåglar som inte får larmas ut när man ser den då den så kraftigt har minskat i antal, man räknar med att det endast finns kring 50 häckande par i Sverige och därför ska den vara fredad från störande moment som oss skådare. Härfågeln är en annan art som inte får larmas ut.

Dagens bild får väl bli trädgårdssångaren, trots att bilden i sig inte är så mycket att hurra för men jag blev i alla fall hemskt glad att för första gången även få se den lilla diskreta fågeln.

En bild till tar vi och det är en bild på den vackra ladusvalan, den poserar villigt och visar upp sin eleganta fjäderskrud som är så otroligt vacker i solen. Det är säkert så att vackra fåglar vill visa upp sig, ja inte nödvändigtvis för just mig, men för en blivande partner, och därför gärna sätter sig högt upp där den kan stoltsera i all sin prakt.

Trädgårdssångare
Ladusvala

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar