måndag 8 juli 2019

En resa till Stora Karlsö

Stora Karlsö
Så blev den av, en önskeresa till Stora Karlsö utanför Gotland. Vi hade fint väder med en aning blåst och självklart stora förhoppningar att få se många sillgrisslor och tordmular men även en förhoppning om att kanske få se en tobisgrissla som är den tredje alkan som häckar på ön. Sillgrisslan häckar här med cirka 6500 par, tordmulen med ca 7500 par och så finns där endast 2-3 häckande par av tobisgrissla, så  förhoppningarna var inte så stora att finna den men vi hade tur och med hjälp av en trevlig guide så fick vi se den i hans tub, inget fotoavstånd precis men tillräckligt för att kunna arta den 😀.  Vi lyckades även få se en av tre "albino"grisslor som fanns på ön.

Dom fanns i mängder, sillgrisslan och tordmulen, de satt på klippkanterna och det var så mycket fågel att nästan varje cm var uppfylld av en fågel och varje år återvänder fåglarna till sin alldeles egna plats när det är dags för häckning igen. Sillgrisslan är en dålig flygare vilket man märkte när den skulle landa på den minimala plats som fanns på hyllorna, ibland fick den ta ett varv till. I gengäld är den en oerhört skicklig simmare, den fiskar ofta på så djupt vatten som 60-80 meter och det djupaste som mätts upp är 160 meter.

Vi hade hoppats att få se när sillgrissleungarna hoppade från klipporna för att ta sig till sin pappa som ropandes låg och guppade utanför på havet. Fåglarna häckar högt upp och oftast kraschar ungen på land och får sen ta sig ut till sin pappa som tålmodigt bland tusentals andra pappor väntar där ute. Förutom det vådliga fallet som 99 ggr av 100 går bra så finns andra hot i form av trutar som gärna tar sig en dunig gullig liten munsbit 😢. När ungen väl klarat sig ut till sin pappa så simmar dom två till Polen där pappan lär sin son att dyka efter mat och mot slutet av resan lär sig ungen att flyga.

Silgrissla, nyfiken i en strut.


Näpnaste grisslan i stan?En av tre albinogrisslor.

Trångt på hyllplanen, här en liten unge, snart redo för det stora hoppet.

En av 100 sillgrisslor får ett vitmarkerat öga dessa kallas ringvia.


Tordmule


Tordmule

Tordmule